Proton Holdings Berhad (Proton) melancarkan model terbarunya iaitu Proton Ertiga di mana ia adalah kenderaan pelbagai guna (MPV) kompak pertama dengan status kenderaan cekap tenaga (EEV) di Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Datuk Ahmad Fuaad Kenali berkata model yang dihasilkan melalui kerjasama Proton dan Suzuki Motor Corporation Berhad itu ditawarkan dalam dua varian iaitu Executive membabitkan transmisi manual (MT) dan automatik (AT) dan Executive Plus (AT).

Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Datuk Ahmad Fuaad Kenali berkata, model kereta famili itu memuatkan enam tempat duduk dan dilengkapi enjin 1.4 VVT (pemasaan injap variabel) yang diperbuat daripada aluminium ringan bagi kedua-dua varian terbabit.

Model keempat Proton pada tahun ini itu juga memiliki suntikan kuasa multipoin (MPI) yang mampu menghasilkan penjimatan penggunaan bahan api pada 5.7 liter untuk setiap 100 kilometer bagi MT dan 6.0 liter/100 kilometer (AT),”katanya pada pelancaran Proton Ertiga, di sini, hari ini.

Proton Ertiga ditawarkan pada harga di atas jalan bermula RM58,800 hingga RM64,800 dan ia kini boleh dipandu uji dan ditempah di semua cawangan Proton Edar di seluruh negara bermula hari ini. – Harian Metro


KLIK BACA: Ustaz Kazim saman Wardina dan Syed Azmi

KLIK VIDEO: Dr Mahathir sedih atas pemergian blogger Din Turtle

KLIK BACAKetua Polis Negara: Maria ditahan SOSMA berkaitan dokumen digeledah

TERKINI: Ucapan Apec: Obama sebenarnya sindir Najib?

TERKINIDelegasi Suhakam temui Maria minta Al Quran, dikurung berseorangan

KLIK VIDEODr Mahathir: Kalau tak kerana Najib, Malaysia lebih maju berbanding Singapura

KLIK BACA: ‘Benarkanlah perundangan dilaksana dalam perbicaraan mahkamah keadilan’

KLIK BACA: “Tok Guru Nik Aziz jelas perjuangannya untuk rakyat dan menentang kezaliman” – Abby Abadi

KLIK VIDEO: Maria tidak layak dikurung seorang diri, kata Tun Mahathir

KLIK BACA: Gaduh masalah kewangan, anak mati depan ibu akibat ditikam bapa

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share