Sebelum ini Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) terlibat dengan isu dakwaan salah laku pengurusan dan yang terbaru apabila ditimpa kontroversi ucapan seorang individu dipercayai pegawai kanan Yapeim ‘mengugut’ kakitangannya supaya ‘jangan undi Pakatan Harapan (PH)’.

Video berdurasi hampir dua minit itu dipercayai dirakam sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14.

Individu itu pada awalnya dengan nada bergurau berkata beliau akan memeriksa satu persatu undi setiap kakitangan Yapeim.

“Saya tahu di kalangan kita ni ada yang memilih Pakatan Harapan, saya tahu,” katanya di awal rakaman, disambut gelak tawa penonton.

Turut kedengaran ada penonton yang menjawab undi sebagai “rahsia”.

“Ya, rahsia, tapi saya akan periksa satu persatu. Saya akan periksa bersama SPR. Semua staf Yapeim ada 1401, saya akan periksa satu persatu di mana anda mengundi dan undi apa,” jawab pegawai terbabit.

Ketawa daripada kakitangan Yaepim tidak lagi kedengaran apabila individu tersebut menyatakan dengan tegas bahawa penyokong PH tidak layak berkhidmat dalam yayasan tersebut.

“Kalau anda mengundi PH, anda tak layak duduk di Yapeim. Ya? Pergilah cari kerja dengan DAP,” katanya.

Video itu kemudiannya disunting ke bahagian seterusnya dalam ucapan sama, di mana lelaki itu memberi amaran Yapeim akan ‘ditiadakan’ jika kerajaan bertukar.

“(Yapeim) adalah sebahagian daripada sistem yang sedia ada sekarang ini. Kalau kerajaan bertukar, bermakna kita pun tidak ada. Percayalah.

“Saya dah pastikan, tidak ada kalau kerajaan bertukar. Ya? Yang ada di belakang, di depan anda ni semua, semua tidak ada.

“Balik kampung, tanam jagung. Ya? Balik kampung, tanam kangkung,” katanya lagi.

Video itu beredar semalam, pada hari yang sama Yapeim mengakui wujud kemungkinan salah laku dan kecuaian terhadap pihak pengurusan yayasan itu sejak beberapa tahun lepas.

Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah (LPA) Yapeim yang baru Dr Mohd Daud Bakar berkata pandangan itu diperoleh selepas meneliti laporan audit luar oleh firma PwC.

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share