Tun Dr Mahathir Mohamad disambut Duta Besar Malaysia ke Jepun, Datuk Ahmad Izlan Idris sebaik sahaja mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Haneda hari ini. – Foto Bernama

Umno memperlekehkan tindakan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ke Jepun.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan unit komunikasi strategiknya, Umno berkata, Dr Mahathir sedang menghadiri Persidangan Nikkei ke-24 sebagai “jurujual” untuk menarik pelaburan Jepun ke Malaysia.

Perkara itu tidak menghairankan kerana Dr Mahathir sebelum ini dituduh menjual Malaysia ke Jepun ketika negara itu memerintah negara sebagai perdana menteri keempat.

“Ketika dia berkuasa, sudah ada yang bercakap tentang perkara ini kerana terdapat banyak projek mega melibatkan syarikat dan pembiayaan dari Jepun.

“Satu-satunya perbezaan ialah tidak banyak berita mengenainya kerana tidak ada Internet ketika itu dan juga kerana Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) digunakan terhadap pengkritiknya,” menurut kenyataan itu.

Umno berkata, Dr Mahathir menuduh kerajaan Barisan Nasional (BN) menjual negara itu ke China.

Oleh itu, Umno mempersoalkan bagaimana usaha Dr Mahathir memancing pelaburan Jepun adalah berbeza dari apa yang dilakukan oleh pentadbiran sebelumnya dalam usaha memikat China.

Kenyataan itu menyebut, pentadbiran Dr Mahathir telah beralih dalam melaksanakan “dendam politik” terhadap bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dan hutang luar Malaysia yang didakwa telah dimanipulasi.

“Kerajaan kini dilihat sebagai organisasi yang dipenuhi dengan orang-orang munafik dan orang memutar fakta.

“Mereka mempunyai agensi penarafan mereka sendiri dan bertindak bagaikan bodoh sombong dengan tidak mengakui angka rasmi yang diiktiraf oleh Bank Dunia dan agensi dalaman lain,” katanya.

Umno menambah, Malaysia telah menjadi negara bebas untuk semua atau ‘koboi’ di mana peraturan undang-undang hanya digunakan untuk orang tertentu.

Nota Ana Ghoib: Siapa agaknya di belakang unit komunukasi strategik yang tak berapa strategik tetapi bangang tak boleh diajar itu?

Mahathir ke Jepun dapat pelaburan langsung atau dapat ‘soft loan’ pinjaman bunga rendah tanpa perlu menabur komisyen. Ada dia jual tanah kepada Jepun atau suruh BNM beli tanah dan guna duit itu untuk bayar hutang 1MDB?

Mahathir dapat teknologi seperti Proton tapi apa Najib dapat hanya pengimportan bahan dan pekerja juga syarikat China yang dikecualikan GST.

RM1 trilion itu dimaksudkan MOF Guan Eng termasuk jaminan hutang. Agensi dalaman apa yang Umno cakap? kalau pegawai MOF dan Audit sendiri tidak dapat melihat ‘Fail Merah’?

Dendam politik terawal adalah pemecatan Gani Patail kemudian semuanya menjadi sejarah yang pembaca maklum.

Pastinya budak-budak unit komunikasi strategik ini tidak lebih bijak dari dan hanya bahan ketawa ‘koboi’ tembam Datuk Seri Jolok. Jangan bikin malu melayulah akal tu…

KLIK BACA: Buang masa dan duit saja Ku Li jadi Presiden Umno

KLIK VIDEO: Polis serbu ‘rumah selamat’ Najib di Putrajaya

KLIK BACADi mana salahnya apabila blogger A Kadir Jasin 

KLIK BACA: Bukan mudah walaupun ramai tunggu Najib ditangkap, kata Dr Mahathir di Jepun

KLIK BACA: Dr Mahathir mengaku tiada bukti saya curi wang 1MDB – Najib

KLIK BACA: Jho Low serah sendiri surat, PM Tun Mahathir tak beri muka

KLIK BACA: Kerajaan tak akan guna wang curi untuk bayar haji, kata Dr Mahathir di Jepun

KLIK BACA: Umno perlekeh lawatan Tun M ke Jepun, Malaysia negara koboi?

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share