Polis Thailand mempamerkan senjata termasuk senapang dan bom tangan yang didakwanya akan digunakan penyokong tegar Baju Merah semasa tunjuk perasaan prodemokrasi di Rumah Kerajaan, Selasa lepas.

Menurut Timbalan Ketua Polis Thai, Jen Srivara Rangsibrahmanakul, senjata berkenaan dirampas ketika operasi yang dilancarkan polis di beberapa tempat di seluruh negara dari 19 Mei lepas.

“Kami dapat maklumat risikan akan terdapat pergerakan penyokong tegar Baju Merah menggunakan senjata untuk menimbulkan huru-hara semasa tunjuk perasaan prodemokrasi 22 Mei lepas,” katanya dalam satu sidang media, di sini pada Jumaat.

Tunjuk perasan Selasa lepas diadakan sempena ulang tahun keempat rampasan kuasa tentera yang menggulingkan kerajaan yang diterajui parti Pheu Thai.

Srivara berkata, suspek pertama diberkas pada 22 Mei di Chiang Rai, di utara Thailand yang mengakibatkan tangkapan beberapa lagi suspek bersama senjata di Ayutthaya, Wilayah Saraburi dan Chachoengsao di tengah Thailand.

Menurut beliau, seorang suspek mendakwa dia mula berurus niaga senjata antara tiga ke empat bulan lepas dengan penghantaran ke beberapa kawasan di dalam negara sementara seorang lagi suspek didakwa telah menghantar senjata ke negara jiran, Laos, yang polis Thai percaya menjadi sebuah pangkalan kepada beberapa pemimpin tegar Baju Merah.

Selasa lepas, beratus penunjuk perasaan berkumpul di Universiti Thammasat (Kampus Prachan) untuk menyambut ulang tahun keempat rampasan kuasa tentera.

Tunjuk perasaan diketuai oleh sekumpulan aktivis muda yang digelar “Democracy Restoration Group” (DRG) juga merancang untuk berarak dari universiti itu ke Rumah Kerajaan, di mana pejabat Perdana Menteri Jen Prayut Chan-o-cha terletak.

Perarakan yang dirancang mereka itu dihentikan oleh lebih 1,000 anggota polis yang berada di kawasan sekeliling Rumah Kerajaan.

Tunjuk perasaan itu berakhir apabila lapan ketua penunjuk perasaan itu menyerah diri kepada polis. — Bernama

KLIK BACA: Saya nasihat Najib jangan serang peribadi Mahathir tapi tak dengar… – Ibrahim Ali

KLIK BACA: Khairuddin gesa tangkap Apandi, Khalid sekarang!!!

KLIK BACA: Menteri Kewangan Guan Eng arah LHDN siasat Jho Low dan keluarga

DIKEMASKINIPolis ingatkan Umno ikut undang-undang jika mahu wang dirampas dari Najib dipulangkan

KLIK BACA: Pengarah akui pelaburan 1MDB merupakan ‘scam’ – Guan Eng petik nama Arul Kanda

KLIK BACA: Surat terbuka bekas polis cawangan khas Datuk Hamid Bador didedahkan

KLIK BACA: Kenyataan bersama adik beradik Najib nafi harta peninggalan Tun Razak

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share