Tun Dr Mahathir hari ini melalui blognya membalas lojik pihak yang menyamakan pilihan raya PH lawan BN [PRU14] seperti memilih antara Pepsi atau Coca Cola kerana ianya sama maka tidak perlu mengundi – dengan memberi perbandingan antara Proton dan Rolls Royce.

oleh Dr Mahathir Mohamad

1. Terkejut saya apabila diberitahu pemilihan dalam PRU 14 ini tidak lebih dari pemilihan antara Pepsi Cola dengan Coca Cola. Oleh itu apa perlunya kita mengundi.

2. Begitu rendahkah kebolehan kita berfikir dan membuat bandingan? Jika ditanya antara Proton dengan Rolls Royce, yang mana satu yang nak dipilih? Mana-mana sahajalah. Apa bezanya antara Proton dengan Rolls Royce. Kedua-duanya kereta bermotor, tak lebih dari itu.

3. Keputusan yang dibuat ialah untuk tidak membeli Proton atau Rolls Royce. Kereta bermotor boleh terlibat dengan kemalangan. Adalah lebih baik berjalan kaki.

4. Tetapi semasa melintas jalan sahabat ini tergilis dengan sebuah kereta – kereta Rolls Royce.

5. Dia tak tahu kerana dah maut. Sebenarnya Rolls Royce itu dipandu pencuri kereta itu.

6. Ini cerita dongeng. Tetapi cerita ini sama dengan membuat pilihan antara Pepsi Cola dengan Coca Cola.

7. Samada cerita ini dapat difahami atau tidak bergantung kepada kebolehan pembaca. Jika kebolehan rendah maka terjadilah tafsiran seperti yang dibuat terhadap soalan saya berkenaan daging babi. [ruj: soalan halal haram perkara salah ditutupi dengan topeng agama]

8. Maju mundurnya sesuatu bangsa bergantung kepada daya fikir bangsa itu. Dalam Al Quran berkali-kali terdapat ayat yang menyentuh daya-fikir manusia.

Setelah diperdengar wahyu dari Allah, ada yang masih tidak faham dan tidak percaya. Ayat menyoal, tidakkah kamu berfikir, mengguna akal fikiran.

9. Puak yang tidak dapat fikir ini dikenali sebagai puak jahiliah. Jika kita tergolong dalam puak ini, tak mungkin kita bezakan antara yang bertanding. Dan mustahil kita akan maju.

Tak hairanlah jika kita tidak akan undi dalam pilihan raya 14. Jika memilih antara Pepsi dengan Coca pun kita tak dapat, apatah lagi antara BN dengan PH. Tentu terlalu berat bagi kita.

10. Oleh itu jangan pilih. Selamatlah kita. Selamatkah? Tepuk dada Tanya selera.

KLIK BACA: Kumpulan Diplomat Kesatuan Eropah terima kunjungan pemimpin HARAPAN diketuai Dr Mahathir

KLIK BACA: Saya tolong orang Melayu, bukan saya yang memburukkan, kata Tun Mahathir

KLIK BACA: Lawak PH sama seperti BN umpama Coca-Cola dan Pepsi – Salleh Keruak

KLIK BACA: Pengakuan Najib 1MDB gagal lakonan pilihan raya atau pengakuan jujur? petanda kambing hitam akan dimangsakan?

KLIK BACA: Pemimpin Umno-Pas hidup mewah, penyokong hidup kesempitan – A Kadir Jasin

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share