PARLIMEN 27 Okt – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika membentangkan Bajet 2018 di Dewan Rakyat, hari ini menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan wakil rakyat pembangkang apabila beliau menyebut nama “seorang insan bernama Wan Azizah”.

“Menyentuh hal ini, kita sesungguhnya berasa simpati dan berbaur kagum dengan ketabahan seorang insan bernama Wan Azizah, atau lebih dikenali dengan nama Kak Wan.

“Dalam menempuh liku-liku hidup beliau yang begitu mencabar, namun, berkat kesabaran, Kak Wan terus cekal berjuang,” katanya tanpa mempedulikan asakan demi asakan oleh pembangkang yang semakin gamat.

Mereka beranggapan Najib merujuk kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail yang juga adalah presiden PKR yang meneruskan perjuangan suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Nampaknya, Kak Wan ada bersama-sama kita pada hari ini,… Justeru, marilah kita sama-sama memberi tepukan kepada Kak Wan Azizah binti Wan Salleh, yang berada di atas sana,” katanya.

Wan Azizah yang dirujuk oleh Najib itu usahawan Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) yang berjaya menjadi jutawan di bidang ternakan dan pemprosesan ayam, dengan modal permulaan hanya sebanyak RM500 ringgit sejak 1993.

“Selanjutnya, bagi menghargai sahabat Amanah Ikhtiar Malaysia atau AIM yang majoritinya wanita serta merupakan pembayar balik hutang paling berdisiplin, bagi mereka terus berusaha gigih, mengubah nasib dan memajukan diri serta keluarga masing-masing, maka kita tambah-tambahkan lagi dana AIM, sebanyak RM200 juta.

“Ini menjadikan jumlah pembiayaan keseluruhan AIM mencecah RM2.7 bilion, memanfaatkan hampir 400 ribu peminjam.

Nota Ana Ghoib: Thoha Putrajaya – Godaan Iblis – Orang yang fasik pun masih ada harapan kerana sikap pemurah dan ikhlas…muslim yang bakhil hati-hati…termasuklah yang menyombong angkuh enggan menurunkan GST. #Bajet2018

Iblis menyukai orang yang bakhil walaupun beriman, kerana sifat bakhil itu sendiri menunjukkan orang itu merasakan harta adalah miliknya dan bukannya amanah dan ujian dari Allah S.w.t.

Diriwayatkan dari Ibnu Abi Dunya, dari Abdullah bin ‘Atiq dia berkata, “Telah bertemu Yahya bin Zakariya dengan Iblis, maka Yahya berkata kepadanya; “Beritahu padaku manusia mana yang paling kamu suka dan manusia mana yang paling kamu benci?”

Iblis berkata; “Manusia yang paling aku sukai ialah orang mu’min yang bakhil, dan yang paling aku benci ialah orang fasiq yang pemurah.”
Yahya berkata; “Kenapa begitu?”

Iblis berkata; “Kerana orang bakhil itu telah memuaskan-ku dengan kebakhilannya, sedangkan orang fasiq yang pemurah, aku khuatir akan dinaikkan oleh Allah kedermawanan-nya dan diterimanya, kemudian diberi kurniaan.”

Dan Iblis berkata lagi; “Kalau-lah kamu bukan Yahya, aku tidak akan memberitahu-mu.” – [Imam as-Suyuthi]

Dan katakanlah (wahai Muhammad) kepada hamba-hambaKu (yang beriman), supaya mereka berkata dengan kata-kata yang amat baik (kepada orang-orang yang menentang kebenaran); sesungguhnya Syaitan itu sentiasa menghasut di antara mereka (yang mukmin dan yang menentang); sesungguhnya Syaitan itu adalah musuh yang amat nyata bagi manusia. – (Al-Israa’ 17:53)

Susunan risalah nasihat Berita Mimpi – ΔNΔ GHOIB – Hud’s – Ambillah Syaitan sebagai musuhmu…

KLIK BACA: ‘Ibu segala skandal’ hilang dalam bajet Najib, kata Kit Siang

KLIK BACA: Tiada pemimpin UMNO berani cadang Jho Low dibawa balik?

KLIK BACA: Pahlawan Bugis tidak mencuri, kata Dr Mahathir kepada Najib

KLIK BACA: Najib dan polisi ekonominya, JHO LOW siapa untung siapa rugi? – Datuk Kadir Jasin

KLIK BACA: Menang PRU14 tahulah Tun Mahathir dan Pakatan Harapan cari Jho Low, Zahid, Najib

KLIK BACA: Jho Low kebal disebabkan pembelaan daripada Umno, kata Mukhriz

KLIK BACA: Mahathir jadi Perdana Menteri dan Allah panjangkan umur untuk menjelaskan ini?

KLIK BACA: Umno mesti dikalahkan baru insaf rasa kepahitan rakyat di bawah, kata Shafie beberapa hari sebelum ditahan SPRM

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share

SHARE