oleh Amin Iskandar, Bede Hong, Noor Azam Shairi | The Malaysian Insight

KABINET tidak pernah membincangkan cadangan pembelian kapal selam Scorpene semasa beliau menjadi perdana menteri, kata Dr Mahathir Mohamad hari ini, dan menambah jika ia dicadangkan, beliau pasti akan membantah kerana Malaysia tidak mampu untuk membeli kelengkapan ketenteraan itu. .

Dr Mahathir berkata, keputusan pembelian dua buah kapal selam itu “mungkin” dibuat semasa pentadbirannya tetapi seingat beliau ia tidak dibincangkan bersama Kabinet.

“Pembelian kapal selam Scorpene itu tidak dimaklumkan kepada saya. Saya memang tak nak beli kerana kita tak boleh guna.

“Kapal selam itu kita tak boleh guna di Selat Melaka. Dan kita tidak ada duit, kosnya tinggi.

Advertisements

“Tetapi tiba-tiba setelah saya bersara, saya dapat tahu menteri pertahanan (Najib) sudah buat pesanan untuk mendapatkan dua buah Scorpene,” katanya dalam wawancara eksklusif bersama The Malaysian Insight di Putrajaya hari ini merujuk kepada Perdana Menteri Najib Razak.

“Setakat yang saya boleh ingat tak ada kertas Kabinet.”

Dr Mahathir merupakan perdana menteri Malaysia dari 1981 hingga 2003. Pembelian kapal selam Scorpene dilakukan pada Jun 2002 ketika Najib memegang jawatan menteri pertahanan.

Isu Scorpene kembali menjadi tajuk berita selepas media melaporkan Abdul Razak Baginda didakwa di Perancis kerana terlibat dengan rasuah berhubung pembelian kapal selam itu.

Razak menjadi penasihat kepada Najib ketika itu memegang jawatan sebagai menteri pertahanan antara 2000 hingga 2008 berhubung urus niaga itu.

Tambah Dr Mahathir, beliau juga tidak setuju dengan pemilikan kapal selam itu kerana ia tidak selaras dengan pendirian peribadinya berhubung soal keamanan dan penyelesaian konflik.

“Lagipun saya kata kita nak perang dengan siapa? Kalau kita beli pun berapa banyak. Kita tak boleh perang dengan sesiapa.

“Korea Utara ada berapa puluh biji. Kita nak beli dua biji nak lawan dengan siapa? Kita tak ada rancangan nak perang dengan Indonesia ataupun Singapura.

“Saya anti perang. Saya tidak boleh selesaikan apa-apa konflik melalui peperangan. Iyalah, kita mesti ada tentera tetapi tentera kita adalah pertahanan. Kapal selam bukanlah untuk pertahanan,” katanya.

Sementara itu, Razak menegaskan beliau tidak melakukan sebarang kesalahan jenayah rasuah atau melanggar mana-mana undang-undang berhubung urus niaga kapal selam Scorpene.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan lewat Selasa, Razak berkata beliau tidak pernah didakwa di mana-mana mahkamah di Perancis.

“Laporan berita Perancis menyatakan individu yang terlibat dalam pembelian kapal selam didakwa. Laporan ini mengelirukan,” katanya. – Read more source TMI

KLIK BACA: Azmin hantar surat tuntut IGP cari bawa pulang Jho Low

KLIK BACAZahid pun lupa pernah isytihar harta dalam akaunnya, soal Dr Mahathir

KLIK BACA: Zahid minta maaflah ungkit keturunan Tun Mahathir

KLIK BACA: Beranikah Zahid akui bertemu Tun Mahathir atau selesa digelar ‘kaki pembohong’?

KLIK BACA: Mahkamah Perancis dakwa Razak Baginda terima sogokan penjualan kapal selam Scorpene

KLIK TERKINI: Rundingan bawa pulang Sirul dengan Australia tertutup, kata Zahid di Parlimen

KLIK BACA: Najib jauh lebih bahaya berkuasa berbanding Dr Mahathir kononnya boneka DAP 

KLIK BACA: Najib ungkit kisah Firaun tangkap orang

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share