Ahli parlimen PKR, N Surendran mengkritik Datuk Seri Najib Razak tidak mengutuk serangan yang berlaku di hadapannya pada majlis dialog TN50 di Seri Perdana. – Foto FMT

Merujuk kepada serangan fizikal oleh pelakon-pelawak Sulaiman Yassin terhadap pengarah TV dan filem David Teo, Ahli Parlimen Padang Serai N Surendran berkata adalah mengejutkan bahawa Najib tidak membuat apa-apa pernyataan segera untuk menyatakan ketidaksetujuan beliau mengenai perkara itu lapor portal FMT.

“Ia adalah mengejutkan dan tidak boleh diterima bahawa Perdana Menteri Malaysia, telah disaksikan pada jarak dekat akta ini keganasan jenayah, tidak berkata apa-apa untuk mengutuk atau menolak serangan kepada penonton pada masa tersebut.

“Pada masa serangan itu, Teo memegang mikrofon dan hanya cuba untuk bertanya soalan kepada PM dari lantai,” kata Surendran.

Apa yang mengejutkan naib presiden PKR itu lagi adalah sikap acuh tak acuh dengan yang Najib mahu acara diteruskan selepas kejadian itu.

“Najib boleh didengar berkata selepas kejadian serangan ganas ini, ‘beralih kepada orang lain,” kata Surendran.

“Polis perlu menyiasat dan undang-undang mesti mengambil kursus. Kegagalan untuk mengambil tindakan atau cuba untuk ‘settle’ antara pihak-pihak adalah sama seperti membiarkan keganasan jenayah dan samseng awam, “kata Surendran.

Beliau juga mengingatkan bahawa sebarang bentuk serangan atau ‘vigilante’  adalah menyalahi undang-undang di Malaysia, dan bahawa ia tidak kira sama ada seseorang itu kurang ajar, kerana tidak ada justifikasi untuk serangan fizikal.

“Penyerang telah, dalam paparan penuh kamera TV melakukan kesalahan jenayah komital yang mana beliau boleh didakwa di bawah Seksyen 351 dan 321 Kanun Keseksaan. Kesalahan-kesalahan ini adalah masing-masing, serangan dan sengaja menyebabkan kecederaan. ”

Surendran juga menggesa Ketua Polis Negara untuk mengarahkan siasatan segera berhubung kejadian itu, terutama kerana identiti pelaku jelas dapat ditubuhkan daripada rakaman video kejadian.

“Pada semua kos, kedaulatan undang-undang mesti dipertahankan.”, katanya. – MRM

KLIK BACA: David Teo timbang saman Ali Tinju tuduh diupah pembangkang ganggu majlis

KLIK BACA: Pantun tak kesampaian David Teo depan Najib akhirnya diketahui

KLIK BACADavid Teo dipukul depan Najib memalukan, kata Dr Mahathir

KLIK VIDEO: Mat Over minta maaf kepada seluruh rakyat Malaysia

KLIK BACA: PAS anggap Tun Mahathir singa tua tak ada gigi

KLIK BACA: Polis digesa tangkap Mat Over 

KLIK BACA: Afdlin Shauki – Satu Malaysia dengar dia cakap kat PM ‘dia ni memang kurang ajar Datuk Seri’

KLIK BACA: Tun Mahathir – Pembodek sanggup terbalikkan perbuatan untuk dipuji tuannya

KLIK BACA: Kita tahu mana duit 1MDB, akan ambil balik semua, kata Dr Mahathir

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share

SHARE