Dua penjaja yang membawa lari lori milik Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) Khamis lalu didakwa di Mahkamah Majistret George Town. – Foto The Star

GEORGE TOWN: Dua penjaja yang bertindak membawa lari lori milik Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) selepas berang apabila penguat kuasa merampas barangan di gerai milik mereka Khamis lalu, didakwa di Mahkamah Majistret di sini, Selasa atas pertuduhan menghalang penjawat awam menjalankan tugas.

Mohamad Haziq Ammar Mohd Hussein, 28, dan Abdul Muhaimin Mohd Hasan, 34, bagaimanapun mengaku tidak bersalah atas pertuduhan menghalang penjawat awam daripada menjalankan tugas dengan membawa lari lori jenis Hicom milik MBPP di gerai makan hadapan Balai Bomba Bagan Jermal, Tanjong Tokong di sini pada jam 8.30 malam, 4 Mei lalu.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan yang boleh dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda sehingga RM10,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Terdahulu peguam M. Puveneswaran yang mewakili Mohamad Haziq dan Abdul Muhaimin memohon anak guamnya diikat jamin dengan jumlah yang munasabah iaitu dalam lingkungan RM2,000 kerana kedua-dua tertuduh hanya bekerja sebagai penjaja dengan pendapatan RM1,500 sebulan.

Advertisements

Majistret Mohamad Amin Shahul Hamid kemudian membenarkan kedua-dua tertuduh masing-masing diikat jamin RM7,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 4 Julai depan untuk sebutan bagi serahan dokumen.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nurul Fatin Husin. -Bernama

KLIK BACA: Iran ancam hancurkan seluruh Arab Saudi kecuali Makkah dan Madinah

KLIK VIDEO: Video amanat Tun Mahathir kepada penduduk Pekan, tolonglah…

KLIK VIDEO: Rosmah pergi London, diganggu 3 individu

KLIK BACA: Rasulullah soal Sahabat bagaimana jika kau lihat pembesar mengambil harta?

KLIK BACA: Mahathir bertanding PRU-14 di Putrajaya kota yang dibangunkannya – Husam Musa

KLIK BACA: Zaman Mahathir rakyat tidak terkongkong – Bekas MB Selangor Mat Taib

MESTI BACA: Sanusi: Orang terkorban bertanya pasal 1MDB

KLIK BACA: 29 Dalil Kesalahan-kesalahan krusial Kit Siang

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share