Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) telah memfailkan notis timbang tara terhadap tiga syarikat perunding yang terlibat dalam projek pembangunan KLIA2, membuat tuntutan berjumlah RM298 juta ditambah faedah.

Dalam tiga kenyataan berasingan kepada Bursa Malaysia, MAHB berkata ia telah mengeluarkan notis timbang tara kepada KLIA Consultancy Services Sdn Bhd (KLIACS), Straits Consulting Engineers Sdn Bhd (SCE) dan syarikat bersekutu HSS Engineers Bhd, HSS Integrated Sdn Bhd (HSSI) berhubung dakwaan pelanggaran kewajiban.

Bagi KLIACS, obligasi itu telah dilindungi di bawah perjanjian perundingan pengurusan projek yang ditandatangani pada Disember 2010 manakala tanggungan untuk dua yang lain telah dinyatakan dalam memorandum perjanjian yang ditandatangani pada April 2010.

Menurut MAHB, ia telah melantik KLIACS untuk menyediakan perkhidmatan perundingan bagi cadangan pembangunan Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) yang kemudiannya dinamakan sebagai KLIA2 dan landasan ketiga.

Dua lagi perunding lain, sementara itu, telah diupah untuk menyediakan perkhidmatan perundingan awam dan struktur untuk cadangan pembangunan LCCT dan perkhidmatan yang berkaitan di Lapangan Terbang Antarabangsa KL.

Pengendali lapangan terbang itu tidak memberikan butiran berhubung ‘kerugian dan kerosakan’ yang dialami, yang membawa kepada timbangtara.

Mengenai jumlah wang yang diminta, MAHB berkata ia telah membuat tuntutan untuk bertanggungjawab bagi kerugian dan kerosakan secara keseluruhan atau sebahagian yang dianggarkan berjumlah RM148.9 juta setakat Oktober 2016 kepada KLIACS.

Ia memohon sebanyak RM84.3 juta, dianggarkan daripada SCE setakat Oktober 2016 dan RM64.6 juta dianggarkan daripada HSSI sehingga Mei 2016.

Bagi setiap tiga syarikat ini, MAHB juga menuntut faedah, kos dan sebarang relif lain yang penimbang tara fikirkan patut dan adil.

Pengumuman kepada Bursa Malaysia tidak memberi butir-butir pertikaian, tetapi MAHB dikritik kerana kelewatan panjang dalam pembukaan KLIA2 yang bernilai RM4 bilion. – Mstar

TERKINI:  Siti Nurhaliza ingatkan penyokong Jamal cakap tak guna otak yang Allah kurniakan

TERKINI: Mahathir takjub lihat penyokong Najib

MUST READDr Mahathir – Kleptocratic by Association

TERKINI: Syed Saddiq pulangkan hadiah wang diberi Najib kepada aktivis pelajar yang dihukum

TERKINI: Kenapa neraca keadilan seperti berbeza antara Malaysia, Singapura, Amerika, Switzerland?

TERKINI: Nasib baik Tun Mahathir tidak hanya bermain dengan cucu, Nazri mula sedar rakyat tolak Najib

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share

SHARE